SPLINTercursus 'Duurzaamheid en esthetiek bij minimaal invasieve restauraties'

16 juni 2022

Op 16 juni organiseren we de tweede SPLINTercursus van 2022. We kunnen weer live bij elkaar komen maar voor de mensen die Amsterdam te ver vinden is er ook een online variant. Het thema wordt behandeld door Eric van der Winden, tandtechnicus en docent restauratieve tandheelkunde.
 
Alles draait om verstandige restauratieve keuzes. Duurzaamheid en esthetiek voor de minimaal invasieve restauraties: onder die noemer belicht Eric van der Winden zijn vakgebied. Daarbij gaat hij in op een drietal interessante aandachtsgebieden. 

"Allereerst bespreek ik de te verwachten levensduur van verschillende materialen, onder andere aan de hand van een eigen overkappingstechniek. Deze techniek, waarmee ik nu zo’n acht jaar bezig ben, leidt tot veel minder problemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat chipping van facings niet meer optreedt. Ik laat zien welke weg we daarvoor bewandelen".
 

Daarnaast verduidelijkt Eric waar en hoe hij zijn ambacht laat ondersteunen door digitale tandtechniek. “Wij modelleren bijvoorbeeld nog in was, maar daarna is alles gedigitaliseerd. Dat brengt veel voordelen met zich mee, die ik graag toelicht.

Over communicatie gesproken: wat is nu eigenlijk de ideale vorm van communicatie tussen tandarts, tandtechnicus en patiënt?"

In deze voordracht gaat Eric uitvoerig in op de specifieke vormgeving van natuurlijke tanden en het waarom. Het begrijpen van natuurlijke vormen van tanden en kiezen is belangrijk bij het maken van direct- en het beoordelen van indirect vervaardigde restauraties.

Ervaring
Bij zijn presentaties maakt Eric gebruik van zijn jarenlange kennis en ervaring: hij is ruim 42 jaar werkzaam als tandtechnicus, is aangesloten bij Oral Design en is als docent verbonden aan drie opleidingen op het gebied van restauratieve tandheelkunde. Zijn gedachtes zijn: een leven lang leren en maximaal plezier halen uit zijn werk.

Leerdoelen
Hoe kunnen we optimaal communiceren (is dit belangrijk en welke informatie delen we)?
Vormgeving, functie en esthetiek, wat is belangrijk (hoe kunnen we deze drie-eenheid begrijpen en toepassen)?
Welke materialen kunnen we het beste in welke situatie gebruiken?
Hoe kan ik het tandvlees optimaal ondersteunen?

Competenties
• Vakinhoudelijk handelen: 80%
• Kennis en Wetenschap: 20%.

Kenmerken / Disciplines
• Restauratieve tandheelkunde
• Prothetiek.

Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 16 juni van 19.30 tot circa 21.30 uur. De cursus is op locatie en online te volgen.
Inloop met koffie, thee en broodjes vanaf 19.00 uur. 
De locatie voor de live editie is 'Capital C' aan het Weesperplein te Amsterdam.
Deelnemers aan de online editie ontvangen enkele dagen voor de cursus een link voor deelname.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Let op! Aanmelden is slechts mogelijk tot en met dinsdag 14 juni!

Algemene voorwaarden en privacy policy
Door aanmelding voor deze activiteit verklaart u zich akkoord met onze algemene voorwaarden en onze privacy policy.

Vragen
Heeft u vragen over ons programma? Dan kunt u zich tot ons wenden via het contactformulier.

Prijzen
De cursus is voor leden geheel gratis. Niet-leden betalen 100 euro (live) of 45 euro (online).

Voor 100 euro per jaar (studenten 25 euro) bent u al lid en kunt u zonder extra kosten deelnemen aan alle SPLINTercursussen!

De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.