Patiënteninformatie

De NVGPT is de vereniging voor gnathologie en prothetisch-restauratieve tandheelkunde.

De gnathologie houdt zich bezig met het (niet goed functionerende) kauwstelsel oftewel temporomandibulaire dysfunctie (TMD) en orofaciale pijn. Daarbij kunt u denken aan kraken en knappen van het kaakgewricht, pijn, occlusie (het niet goed passen van de kaken op elkaar), bruxisme (knarsen), slaapproblemem door een terugwijkende onderkaak en aan beperkingen bij het openen of sluiten van de mond.

De prothetische en prothetische-restauratieve tandheelkunde houden zich bezig met de vervanging van tanden en kiezen, bijvoorbeeld door kronen, bruggen of een volledige prothese (kunstgebit).

Binnen de prothetische tandheelkunde kennen we nog de maxillofaciale prothetiek (MFP), die zich onder meer bezighoudt met complexe aangeboren of verworven (door ziektes of ongevallen) tandheelkundige problemen. Daarbij moet u denken aan schisis (open gehemelte), ernstige hypodontie (te weinig tanden aangelegd) en vervanging van delen van de kaak, inclusief tanden of kiezen, na operaties.

De gnathologie, de prothetisch-restauratieve tandheelkunde en de maxillofaciale prothetiek zijn zogenaamde differentiaties binnen de tandheelkunde. U kunt een differentiatie zien als een soort specialisme. Deze differentiaties kennen extra opleidingen en een erkenning door de NVGPT.

Er zijn in Nederland ruim vijftig erkende tandarts-gnathologen en circa vijftig erkende tandartsen MFP. Daarnaast zijn er ook nog circa tien technici MFP die complexe delen van kaak of gezicht kunnen namaken, die vervolgens door de tandarts MFP of kaakchirurg worden geplaatst.

De tandarts MFP is werkzaam op een centrum voor bijzonder tandheelkunde, waar hij of zij in teamverband samenwerkt met andere zorgverleners.

De tandarts-gnatholoog heeft meestal een eigen praktijk, doorgaans naast een praktijk als algemeen tandarts.

Klik hier voor de werklocaties van alle erkende tandarts-gnathologen, tandartsen-MFP en prothetisch-restauratief tandartsen in Nederland.

Het is raadzaam altijd te overleggen met uw huistandarts, over een doorverwijzing naar een gedifferentieerd tandarts.