Richtlijn Hoofd-halstumoren en de mondzorg

7 december 2022

NVGPT-lid en tandarts MFP Doke Buurman van Maastricht UMC+ zoekt hulp bij het updaten van het mondzorgdeel van de richtlijn Hoofd-halstumoren. Willen u en uw teamleden de collega’s in de hoofdhals oncologie helpen de verouderde informatie een opfrisbeurt te geven?

Momenteel wordt de richtlijn Hoofd-halstumoren door het Kennisinstituut van Medisch Specialisten op verschillende onderdelen geüpdatet. Helaas is geen tijd en geld beschikbaar voor het mondzorg deel van deze richtlijn. Dit betekent dat de informatie uit de oudere versies van deze richtlijn al ruim twaalf jaar niet meer is beoordeeld en zo lang dus ook niet is aangepast. Ook is deze informatie al langere tijd niet meer online beschikbaar. Dit is jammer, aangezien het een mooie bron is voor mondzorgverleners binnen de hoofdhals oncologie, al dan niet in opleiding.

Een groep mensen heeft een start gemaakt om gezamenlijk deze informatie te updaten en weer beschikbaar te krijgen. Deze groep is onderverdeeld in zeven verschillende onderdelen: trismus, focusonderzoek pre-radiotherapie, preventieve maatregelen, mucositis/candidiasis, prothetische reconstructie bovenkaak, prothetische reconstructie onderkaak en anaplastologie.

We hebben hierbij uw hulp hard nodig. Per onderdeel willen we graag met een aantal mensen de oude richtlijninformatie beoordelen en waar mogelijk voorzien van nieuwe informatie vanuit de beschikbare literatuur. Wilt u ons helpen? Meldt u zich dan aan via het contactformulier van de NVGPT en geef daarbij aan welk onderdeel uw specifieke interesse heeft.

Bij voorbaat hartelijk dank!