Klinische avond NVVRT op 10 september 2019

25 juli 2019

Klinische avond van de NVVRT met Sjoerd Smeekens en Theo Hoppenreijs 'Orthognatische chirurgie en orthodontie vanuit reconstructief oogpunt '
op disndag 10 september 2019 in Breukelen.

Een kaakosteotomie gecombineerd met orthodontische voor en nabehandeling wordt veelal rond het achttiende levensjaar geïndiceerd ter correctie van een dysgnathie. Niet zelden wordt de gecombineerde behandeling niet besproken of aangeboden of ziet de patiënt het behandelingstraject niet zitten.

Op oudere leeftijd kunnen vervolgens door allerlei compensatiemechanismen functionele problemen ontstaan. Volwassen patiënten met een skeletale discrepantie hebben zelden zin in een orthodontische behandeling. Laat staan gecombineerd met een operatieve kaakcorrectie. Desalniettemin is het zinvol ze te wijzen op de bestaande en toekomstige consequenties en risico’s bij het behouden van de huidige ongunstige tandposities en kaakstand.

Dit restauratiefje zal antwoord geven op de vraag wanneer het zinvol is om met onze patiënten toch het gesprek aan te gaan en uit te leggen wat de mogelijkheden zijn van een pre-reconstructief orthodontisch en orthognatisch behandelingstraject. De gezamenlijke interdisciplinaire behandelingsdoelen zullen worden besproken. Op basis van deze gedefinieerde eindvisie wordt terug geredeneerd welke stappen er hoe nodig zijn om het doel voorspelbaar en duurzaam te kunnen bereiken. Daarnaast zullen er orthodontische, orthognatische en reconstructieve richtlijnen worden opgesteld die helpen bij het behandelen van deze uiterst uitdagende patiëntengroep. 

Theo J.M. Hoppenreijs studeerde tandheelkunde en geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1986 tot 1990 heeft hij de opleiding in de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie aan de Radboud te Nijmegen gedaan. Sedert 1993 is hij lid van de vakgroep Mondziekten, Kaak-, en Gezichtschirurgie van ziekenhuis Rijnstate te Arnhem en vanaf 2001 opleider en coördinator wetenschappelijk onderzoek.

In 1999 is hij gepromoveerd op het onderwerp "Anterior open bite deformity; an observational three centre study”. Hij is reviewer orthognathic surgery van de International Journal of Maxillofacial Surgery en Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.In het Rijnstate ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer 250 osteotomieen uitgevoerd waarbij in de planning gebruik wordt gemaakt van digitale 3-D beeldvorming. Er wordt nauw samengewerkt met orthodontisten en tandartsen met speciale aandacht voor reconstructieve tandheelkunde. Andere aandachtsgebieden zijn implantologie en oncologie.Klinische avond van de NVVRT met Sjoerd Smeekens en Theo Hoppenreijs Orthognatische chirurgie en orthodontie vanuit reconstructief oogpunt ' op dinsdag 10 september 2019 in Breukelen.

Sjoerd Smeekens is afgestudeerd in 1997 in Nederland en heeft daarna een tienjarige opleiding in Zwitserland en Duitsland gevolgd. Hij is specialist in reconstructieve tandheelkunde, prostodontie, orthodontie en implantologie. Sjoerd is eigenaar van een privépraktijk en een opleidingscentrum in Nederland.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.