Congres NVGPT/NVVRT nader belicht

14 juli 2022

Dit jaar organiseren we als NVGPT en NVVRT ons eerste gezamenlijke congres onder de titel 'No shine without friction', op 8 en 9 september 2022 in DeFabrique te Maarssen. Het thema is occlusie, in de breedste zin van het woord. Contact maken. Natuurlijk tussen tanden en kiezen, maar ook tussen mensen. En in dit geval ook tussen onze verenigingen. De komende tijd gaan we telkens nader in op een van de sprekers, dit keer dr. Galip Gurel.

Dr. Galip Gurel studeerde als tandarts in 1981 af aan de Universiteit van Istanbul. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Universiteit van Kentucky aan de afdeling prothetische tandheelkunde.
Hij ontving de 'The Smigel'-prijs in oktober 2014, die tweejaarlijks wordt toegekend door de New York University College of Dentistry aan de beste esthetische tandartsen ter wereld om deze te prijzen voor de sociale bijdrage die ze leveren, hun steun voor de verbetering van de esthetische tandheelkunde, hun visie en vastberadenheid en hun vermogen om wereldwijd innovatieve ideeën over tandheelkunde te presenteren en de opleiding die ze geven aan tandheelkundige gezondheidsprofessionals over geavanceerde esthetiek, technologie en de nieuwe technieken in de algemene tandheelkunde.
Galip is de oprichter en erevoorzitter van EDAD (Turkse Academie voor Esthetische Tandheelkunde) en was voorzitter van de European Academy of Esthetic Dentistry (EAED) in 2011 en 2012. Hij is lid van het American Society for Dental Aesthetics (ASDA) en de American Academy of Restorative Dentistry (AARD) en erediplomaat van de American Board of Aesthetic Dentistry (ABAD).
Hij is ook hoofdredacteur van het Quintessence Magazine in Turkije en zit in de redactieraad van het AACD-tijdschrift, PPAD (Practical Procedure & Aesthetic Dentistry), EJED (European Journal of Esthetic Dentistry).
Hij geeft over de hele wereld lezingen over tandheelkundige esthetiek en geeft postdoctorale lezingen over esthetische tandheelkunde.
Galip heeft sinds 1984 een privé-kliniek in Istanbul, gespecialiseerd in esthetische tandheelkunde. Verder is Galip een vrij bekend sportman; hij was 110 keer aanvoerder van het Turkse nationale waterpoloteam, kampioen van de Camel Trophy en deelnemer aan de Paris-Dakar Rally.

Lezing: Occlusie in de dagelijkse klinische praktijk
Moderne technieken en materialen zijn volledig nutteloos als het uiteindelijke esthetische resultaat niet voldoet aan de verwachtingen van de patiënt.
Het creëren van het definitieve Smile Design op de eerste dag is van groot belang, aangezien alle behandelplanning, inclusief de gebitsfunctie op dat ontwerp gebaseerd moet zijn. We werken daarom het liefste volgens een reverse-engineering-manier.
Occlusale opstelling wordt een probleem in esthetische gevallen wanneer er tandslijtage is, gepaard gaand met het verlies van verticale dimensie en deze moeten worden gewijzigd. Om herstel van de functie en esthetische doelstellingen te bereiken, is het misschien wel het belangrijkste om ervoor te zorgen dat de voorgestelde verhoging van de verticale dimensie minimaal is in één of beide bogen. Het uitdagende deel is dat de nieuwe dimensie moet passen in het voorgestelde esthetische ontwerp.
Vaak zijn de relatie van de voorste snijtanden (overjet/overbeet), de mate van toename van de verticale dimensie en gevolgen daarvan op de esthetiek en de functie, de anterieure/posterieure verschuiving van de occlusie van de patiënt belangrijke details die zorgvuldig moeten worden behandeld.
De zorgvuldige evaluatie van de mock-up, gevolgd door de voorlopige restauraties bij de verhoogde verticale dimensie moeten gedurende elke fase van de behandeling getest worden door de patiënt.
In dat soort behandelplannen zijn het bepalen van de nieuwe positie van de occlusie, of deze op de MIP (maximale intercuspatie), CR (centrische relatie) of ICP (intercuspale positie) wordt gehouden, cruciaal.
Al deze details en het herstellen van de occlusie volgens esthetische en functionele behoeften zullen in deze lezing worden gepresenteerd.

Klik hier voor meer informatie en/of aanmelden voor het congres.