ACTA viert zevende lustrum op 29 mei

30 april 2019

35 Jaar geleden is ACTA ontstaan als samenwerkingsverband van de faculteiten der tandheelkunde van de UvA en de VU. In de loop van die 35 jaar is er veel veranderd, met verstrekkende gevolgen voor de mondzorg. Op 29 mei wordt bekeken welke ontwikkelingen het ACTA en de mondzorg van vandaag tekenen.

ACTA vindt het schrijnend dat de mondzorg niet voor iedereen toegankelijk is. De mondzorg lijkt te discrimineren: mondzorg zit niet meer in de basisverzekering, aanvullend verzekeren is duur en daarom gaan financieel kwetsbaren niet meer of minder vaak naar de tandarts. Als zij niet in de tandartsstoel klimmen, komen hun kinderen ook niet, hoewel mondzorg tot achttien jaar wel wordt vergoed door de basisverzekering. Wetenschappelijke publicaties wijzen op de relatie tussen een gezonde mond en een gezond lichaam. Preventie lijkt nu minder op te leveren dan bij de start ervan in de 80-er jaren.

Ook in Amsterdam zijn er financieel kwetsbaren die niet meer naar de tandarts gaan. Jeroen Slot (Gemeente Amsterdam) vertelt over armoede in de stad, bijvoorbeeld over het feit dat er meer tandartspraktijken in Oud-Zuid zitten dan in de rest van de stad. De vraag is of er wat te leren valt van het Engelse zorgsysteem, waarover prominent Marcel Levi komt vertellen. Daarnaast belicht dr. Monique Danser (ACTA) het belang van mondzorg voor de algehele gezondheid en prof. dr. Egija Zaura (ACTA) spreekt over cariëspreventie.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.