Online SPLINTercursus 'De mond ook langer vitaal?'

8 juni 2023

Op 8 juni vindt onze tweede SPLINTercursus van 2023 plaats en ook deze zal weer volledig online zijn. Tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink zal in haar presentatie onder meer de gevolgen van polyfarmacie voor de mondgezondheid behandelen en zij zal ingaan op de richtlijnen voor mondzorg voor ouderen en het omgaan met cognitieve aandoeningen.

Korte beschrijving
Ouderen worden ouder en blijven langer vitaal. Toch heeft op 75-jarige leeftijd een kwart van de ouderen drie of vier chronische aandoeningen. Deze chronische aandoeningen worden vaak behandeld met medicatie, waardoor er al snel sprake is van polyfarmacie. De polyfarmacie heeft helaas grote gevolgen voor de mondgezondheid van veel ouderen.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere factoren die de mondgezondheid kunnen bedreigen. Wegens de specifieke problematiek in de mondgezondheid van kwetsbare ouderen zijn er drie KIMO Richtlijnen op dit vakgebied. Past u de aanbevelingen van deze richtlijnen toe?
Naast aandacht voor de KIMO-richtlijnen zal een uitstapje gemaakt worden naar het verlenen van mondzorg aan cognitief beperkte ouderen.
 
CV
Dr. Claar van der Maarel-Wierink (1979) behaalde haar tandartsdiploma in 2003 aan het ACTA. In 2007 rondde zij haar opleiding tot tandarts-geriatrie af aan het UMC St Radboud te Nijmegen en in 2013 promoveerde zij op het onderwerp ‘Dysphagia and poor oral health: significant risk factors of aspiration pneumonia in frail older people’.
Haar praktijk MondVitaal is een tandartspraktijk met speciale aandacht voor kwetsbare ouderen. Daarnaast werkt zij als universitair docent voor de Sectie Orale Geneeskunde van ACTA en is zij voorzitter van de opleidingscommissie van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie bij de BT-Academy.

Leerdoelen 
De aanbevelingen uit de drie KIMO richtlijnen specifiek voor ouderen kunnen benoemen en toepassen in de praktijk.
Het onderscheid kunnen benoemen tussen verschillende cognitieve aandoeningen.
Kunnen analyseren hoe verschillende cognitieve aandoeningen effect hebben op de tandheelkundige behandelstrategie.

Competenties
Vakinhoudelijk handelen: 70%
Wetenschap: 30%.

Disciplines
Gerodontologie
Preventieve tandheelkunde.

Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 8 juni van 19.30 tot circa 21.30 uur. De cursus is alleen online te volgen.
Deelnemers ontvangen enkele dagen voor de cursus een link voor deelname.

Aanmelden

U kunt zich reeds aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Let op! Aanmelden is slechts mogelijk tot en met dinsdag 6 juni!

Accreditatie
Indien tandartsen KRT-punten willen ontvangen, moet hun BIG-nummer vermeld zijn in hun account. Indien u vooraf inlogt (leden), zullen al uw gegevens al vooringevuld zijn op het inschrijformulier.
Presentiemelding bij het KRT kan alleen plaatsvinden indien u tijdens het webinar via de chat uw presentie meldt. Let op: bij gebruik van telefoon of tablet levert het gebruik van de chatfunctie nogal eens problemen op.
Bij terugkijken of uitgesteld kijken (indien van toepassing) kan geen presentie bij het KRT gemeld worden.

Algemene voorwaarden en privacy policy
Door aanmelding voor deze activiteit verklaart u zich akkoord met onze algemene voorwaarden en onze privacy policy.

Vragen
Heeft u vragen over ons programma? Dan kunt u zich tot ons wenden via het contactformulier.

Prijzen
De cursus is voor leden geheel gratis. Niet-leden betalen 45 euro.
Voor 100 euro per jaar (studenten 25 euro) bent u al lid en kunt u zonder extra kosten deelnemen aan alle SPLINTercursussen!
Aanmelden is reeds mogelijk via onderstaand formulier.

De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.