SPLINTercursus 'Orale pijnmedicatie in de tandheelkunde'

24 maart 2022

Op 24 maart staat de eerste SPLINTercursus van 2022 gepland en we beginnen met een online editie. Prof. dr. Gerard Rongen bijt het spits af met een voordracht over de ontstaanswijze van pijn, de behandeling hiervan en de farmacotherapeutische mogelijkheden bij neuropathische pijn.

Korte beschrijving van de voordracht
Tijdens de eerste 45 minuten zal een overzicht worden gegeven van de ontstaanswijze van pijn en de behandeling hiervan volgens de WHO-pijnladder (een korte opfriscursus).
Na een korte pauze volgt gedurende 45 minuten een overzicht van de farmacotherapeutische mogelijkheden bij neuropathische pijn, geconcentreerd rond het klinisch beeld van de trigeminus neuralgie.

Kort C.V. Gerard Rongen
Gerard Rongen is sinds 2000 als internist en klinisch farmacoloog verbonden aan het Radboudumc en sinds 2011 als hoogleraar Cardiovasculair Translationeel Onderzoek aan hetzelfde centrum. Sinds 2000 verzorgt hij ook het klinisch farmacologisch curriculum in de Tandheelkunde opleiding. Dit jaar zal hij deze taak beëindigen om de functie als voorzitter van METC-ON op zich te nemen. Hij is sinds 2022 hoofdonderzoeker van een grote multicenter trial waarin de effectiviteit en veiligheid van allopurinol wordt onderzocht in de behandeling van atherosclerose. Vanaf 2023 zal hij voor twee jaar de president zijn van de EACPT (European Association for Clincial Pharmacology and Therapeutics), startend met een Europees congres voor klinisch farmacologen in Rotterdam. 

Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus heeft de cursist kennis van pijnmechanismen, is de cursist in staat om de principes van medicamenteuze pijnbehandeling volgens de WHO ladder toe te passen en kent de cursist de farmacotherapeutische behandelmogelijkheden van neuropathische pijn, in het bijzonder bij trigeminus neuralgie.

Competenties

Vakinhoudelijk handelen: 60%, kennis en wetenschap: 35% en communicatie: 5%.

Kenmerken / Disciplines
Met name tandartsen en tandarts-gnathologen.

Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 24 maart 19.30 tot circa 21.30 uur. De cursus is alleen online te volgen.

Deelnemers ontvangen enkele dagen voor de cursus een link voor deelname.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Let op! Aanmelden is slechts mogelijk tot en met dinsdag 22 maart!

Algemene voorwaarden en privacy policy
Door aanmelding voor deze activiteit verklaart u zich akkoord met onze algemene voorwaarden en onze privacy policy.

Vragen
Heeft u vragen over ons programma? Dan kunt u zich tot ons wenden via het contactformulier.

Prijzen
De cursus is voor leden geheel gratis. Niet-leden betalen 45 euro.

Voor 100 euro per jaar (studenten 25 euro) bent u al lid en kunt u zonder extra kosten deelnemen aan alle SPLINTercursussen!