Online SPLINTercursus 'Trembling Thoughts', over de ziekte van Parkinson

7 december 2023

Op 7 december staat de vierde en laatste SPLINTercursus van 2023 gepland en ook deze zal weer volledig online zijn. Dr. Merel Verhoeff sluit het bij- en nascholingsjaar van de NVGPT af met een voordracht over de mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor. En over niet al te lange tijd is de verwachting dat iedereen te maken krijgt met deze aandoening: direct door een familielid of misschien indirect in uw tandartspraktijk. De gezondheidsproblematiek is groot bij deze groep mensen en de kwaliteit van leven gaat achteruit bij deze ziekte. Toch zien wij dat de mond vaak vergeten wordt. En dat is zeker niet vreemd, er is immers al zoveel aan de hand en hoeveel is er nou bekend over de mond bij deze groep mensen? 

Tijdens deze splintercursus wordt er dieper ingegaan op deze ziekte, de bijbehorende problematiek en de pathofysiologie van de ziekte van Parkinson. Daarna zal de recente kennis over de mondgezondheid en de functie van de mond bij deze populatie worden besproken. Wat is er bekend? En welke stappen moeten er nog genomen worden om ook deze kwetsbare populatie zo goed mogelijk te ondersteunen vanuit onze rol als tandarts? 

Merel Verhoeff (16 april 1991) studeerde in 2017 cum laude af als tandarts aan het Academisch Centrum Tandheelkunde te Amsterdam (ACTA). Na haar afstuderen is zij gaan werken als algemeen practicus en tandarts-slaapgeneeskunde. Sinds haar afstuderen is zij bij de afdeling Orofaciale Pijn en Disfunctie (ACTA) werkzaam gebleven en heeft zij de post-initiële master als tandarts-gnatholoog in 2023 afgerond. Op de afdeling OPD zet zij zich nog altijd met veel plezier in, in zowel het onderwijs, het onderzoek als de patiëntenzorg. In 2022 voltooide zij haar proefschrift, over de mondgezondheid in de breedste zin van het woord, bij mensen met de ziekte van Parkinson.


Leerdoelen

Na het volgen van deze splintercursus:

  • Bent u bekend met de complexiteit van de ziekte van Parkinson;
  • Heeft u up-to-date informatie over de wetenschap rondom de algehele mondgezondheid, inclusief orofaciale pijn en dysfunctie, in deze populatie;
  • Bent u bekend met bewegingsstoornissen in het orofaciale gebied, bij deze populatie;
  • Bent u bekend hoe u om kunt gaan met deze populatie in uw praktijk.


Competenties

  • Vakinhoudelijk handelen: 40%
  • Kennis en wetenschap: 60%.


Disciplines

  • Algemene tandheelkunde
  • Bijzondere patiëntengroepen.


Praktische informatie
Deze cursus vindt plaats op donderdag 7 december van 19.30 tot circa 21.30 uur. De cursus is alleen online te volgen.

Deelnemers ontvangen enkele dagen voor de cursus een link voor deelname.

Aanmelden
U kunt zich reeds aanmelden door onderstaand formulier in te vullen.
Let op! Aanmelden is slechts mogelijk tot en met dinsdag 5 december!

Accreditatie
Indien tandartsen KRT-punten willen ontvangen, moet hun BIG-nummer vermeld zijn in hun account. Indien u vooraf inlogt (leden), zullen al uw gegevens al vooringevuld zijn op het inschrijformulier.
Presentiemelding bij het KRT kan alleen plaatsvinden indien u tijdens het webinar via de chat uw presentie meldt. Bij terugkijken of uitgesteld kijken (indien van toepassing) kan geen presentie bij het KRT gemeld worden.

Algemene voorwaarden en privacy policy
Door aanmelding voor deze activiteit verklaart u zich akkoord met onze algemene voorwaarden en onze privacy policy.

Vragen
Heeft u vragen over ons programma? Dan kunt u zich tot ons wenden via het contactformulier.

Prijzen
De cursus is voor leden geheel gratis. Niet-leden betalen 45 euro.
Voor 100 euro per jaar (studenten 25 euro) bent u al lid en kunt u zonder extra kosten deelnemen aan alle SPLINTercursussen!
Aanmelden is reeds mogelijk via onderstaand formulier.

De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.