Bijeenkomst sectie TG op woensdag 29 september

29 september 2021

Op woensdag 29 september zal de volgende bijeenkomst van de sectie TG gehouden worden. Het wetenschappelijk programma is hetzelfde als op de uitgestelde bijeenkomsten van 17 maart en 3 november 2020. Wel zullen we een half uur eerder, om 14.00 uur aanvangen.


Emoties en pijn, van begrip tot interventie
Inzichten over pijn blijven zich in onze huidige tijd steeds maar wijzigen. Het is al langere tijd bekend dat ons neurale pijnsysteem niet statisch maar plastisch is en dat emoties en pijn nauw samenhangen. Veel factoren beïnvloeden de gevoeligheid van het pijnsysteem zoals stress, emoties, cognities, context en leerprocessen. Deze inzichten geven een andere kijk op (chronische) pijn.

Deze middag gaan we in op het denken over pijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief. Pijn, trauma, psychologie en farmacologie komen aan de orde, evenals pijnanalyse en behandelmogelijkheden. We zullen met name ingaan op angst, trauma’s (PTSS), geheugen en pijn.

De middag bestaat uit drie blokken:
1. Model voor de analyse van de bio-psychologische aspecten van pijn (pijn, emoties, cognities, arousal)
2. Geheugen in relatie tot pijn, emoties, cognities en arousal
3. Interventie-mogelijkheden.

Verschillende thema’s passeren de revue: nociplastische pijn, stress-analgesie, stress-algesie, coping, traumatische ervaringen, emotionele verwerking, plasticiteit van het zenuwstelsel, propanolol als bètablokker en neuropeptiden.

De sprekers
Jorn Hogeweg is directeur van het PELS instituut in Amsterdam. Tot voor kort was hij vaste docent en coördinator van de pijncursussen bij het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen (ITON). Hij  heeft jarenlange ervaring met begeleiding van mensen met pijnklachten. Sinds 1997 coördineert hij als trajectbegeleider de re-integratie van arbeidsgehandicapten, met name traumapatiënten, maar ook burn-out en chronische pijn en vermoeidheid. Hij is fysiotherapeut, neuropsycholoog en psychodramatherapeut. In 1995 promoveerde Jorn op pijndrempelonderzoek. Hij ontwikkelde o.a. het Theater van het Brein waarin mensen hun eigen brein onderzoeken in het dagelijks leven.

Harm Krugers is Associate Professor bij het Swammerdam Instituut voor Levenswetenschappen (SILS-CNS) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn groep onderzoekt hoe stress de hersenen en met name het geheugen beinvloedt, en hoe de gevoeligheid voor stress verandert door negatieve gebeurtenissen in de vroege jeugd. Hij is Opleidingsdirecteur van de Research Master Brain and Cognitive Sciences, bestuurslid van Amsterdam Brain and Cognition (ABC), SIGO (Stichting voor Interdisciplinair Gedragsonderzoek) en lid van de adviesraad van FENS (Federation European Neuroscience Societies).   

Agenda
13:30 - 14:00 uur: ontvangst met koffie en thee
14:00 - 18:00 uur: lezingen
18:00 - 19:30 uur: diner
19:30 uur: vergadering sectie tandarts-gnatholoog.

Locatie
Hotel Mitland
Ariënslaan 1, Utrecht

Aanmelding
Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor tandarts-gnathologen en voor tandarts-gnathologen in opleiding, tevens lid van de NVGPT.
Voor hen zijn er geen kosten verbonden aan deelname.
U kunt zich aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Let op: de laatste datum voor aanmelding is maandag 27 september.

Overig
Er is erkenning bij het KRT aangevraagd voor deze bijeenkomst (lezingen).


Inloggen vereist voor NVGPT-leden

Wachtwoord vergeten?