Bijeenkomst sectie tandarts-gnatholoog op 22 maart 2024

22 maart 2024

Op vrijdag 22 maart vindt de volgende nascholingsbijeenkomst van de sectie tandarts-gnatholoog plaats in Utrecht. Het wetenschappelijk programma zal worden verzorgd door dr. Caroline M. Speksnijder en dr. Gerben van Hinte en heeft als thema Fysiotherapie bij hoofd-halsoncologie. Tandartsen MFP zijn ook welkom.

Caroline Speksnijder (foto) is associate professor, bewegingswetenschapper, epidemioloog en orofaciaal fysiotherapeut in het UMC Utrecht en werkzaam op de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie & Bijzondere Tandheelkunde en de afdeling Hoofd Hals Chirurgische Oncologie. In 2011 is ze gepromoveerd op haar proefschrift ‘Function after oral oncological intervention, reconstruction and rehabilitation’. Als senior onderzoeker is ze werkzaam bij het UMC Utrecht en het Radboudumc Nijmegen. De focus van haar onderzoek ligt op hoofd-halsoncologie, het functioneren van hoofd-hals en fysiotherapie.

Gerben van Hinte is als (orofaciaal) fysiotherapeut en klinisch gezondheidswetenschapper werkzaam in het Radboudumc Nijmegen. In 2023 promoveerde hij op het onderzoek ‘Physical health in patients with head and neck cancer, towars personalized physiotherapy’. Gerben geeft les voor diverse masteropleidingen voor fysiotherapeuten. Hij is zorgprogrammaleider binnen het centrum voor hersenen en zintuigen.

Programma

12:30 uur: ontvangst met broodjes
13:00-14:00 uur: vergadering sectie tandarts-gnathologen
14:00-15:30 uur: fysiotherapie bij hoofd-halsoncologie | dr. Caroline M. Speksnijder
15:30-16:00 uur: pauze
16:00-16:45 uur: fysiotherapie bij trismus | dr. Gerben van Hinte
16:45-17:30 uur: fysiotherapie na een halsklierdissectie | Dr. Gerben van Hinte
17:30 uur: borrel(tje).

Deze bijeenkomst is alleen voor tandarts-gnathologen (i.o) en tandartsen MFP (i.o.). De lezingen worden gegeven binnen het NPI. Dit bedrijf heeft toestemming gegeven dat het onderwijs dat de sprekers daar geven ook aan tandartsen gegeven mag worden, maar niet elders aan fysiotherapeuten.


Accreditatiegegevens van de cursus

Beschrijving cursus: bijscholingsbijeenkomst voor tandarts-gnathologen (in opleiding).

Besproken worden:
- fysiotherapie bij hoofd-halsoncologie
- fysiotherapie bij trismus
- fysiotherapie na een halsklierdissectie.

Leerdoelen: het vergroten van de kennis over de klachten van patiënten die behandeld zijn aan kanker in het hoofd-halsgebied en welke bijdrage fysiotherapie kan leveren aan het behandelen van de problematiek.

Vereiste voorkennis: basiskennis op het gebied van TMD en orofaciale pijn.

Competenties: vakinhoudelijk handelen, kennis en wetenschap.

Deelgebied: gnathologie.

Indien u KRT-punten wilt ontvangen, moet uw BIG-nummer vermeld zijn in uw account. 

Locatie

Auditorium St Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht
Soestwetering 1
3543 AZ Utrecht (Leidse Rijn)

Kosten

Voor tandarts-gnathologen en voor tandarts-gnathologen in opleiding (mits lid NVGPT): gratis. Idem voor tandartsen MFP en tandartsen MFP in opleiding.

De inschrijving voor deze activiteit is inmiddels verlopen.