Nieuws

Verslag studenten NVGPT-congres ‘3D, aan de slag ermee’

10 januari 2018
Verslag studenten NVGPT-congres ‘3D, aan de slag ermee’

Via ons keuzeprogramma ‘restauratieve tandheelkunde’, dat wij volgen in ons laatste jaar tandheelkunde op het CTM Groningen, kregen wij de mogelijkheid het NVGPT-jaarcongres bij te wonen. Dit jaar een onderwerp dat zeker voor ons als nieuwe generatie tandartsen uiterst relevant is.

Na een barre ochtendrit door de natte sneeuw, arriveerden wij in het gezellige hotel ‘De Heerlickheijd’ in Ermelo. Tijdens de plenaire opening hadden wij uitzicht over een besneeuwd landschap en er stonden kerstbomen in de zaal. Dit alles zorgde voor een uitstekende ambiance, maar leidde niet af van het dagvullende programma, waarin lezingen en hands-on cursussen gecombineerd werden.

We werden opgedeeld in twee groepen. Enkelen van ons mochten ’s ochtends luisteren naar drie lezingen. Beatriz Giménez González maakte ons, in een interactieve presentatie, wegwijs in enkele termen in de digitale tandheelkundige wereld, legde ons uit waaraan intra-orale scanners moeten voldoen en schetste een toekomstbeeld van de ontwikkelingen van intra-orale scanners.
Bart van Oirschot liet ons aan de hand van een aantal casus de mogelijkheden zien van de combinatie van intra-orale scanners en de orale implantologie. Hierbij kwam vooral naar voren dat met behulp van digitale planning grote winst kan worden behaald in de duur van het behandeltraject.
Onze eigen Ulf Schepke gaf in zijn presentatie met voorbeelden aan wat de valkuilen kunnen zijn van het implanteren van een nieuw materiaal waarvoor nog weinig klinische data beschikbaar is, maar ook wat de voordelen kunnen zijn wanneer een nieuw materiaal op het goede moment wordt toegepast.

Na een voortreffelijke lunch en het bekijken van de stands van verschillende firma’s, wisselden de groepen van programma en begonnen we aan het hands-on gedeelte. Tijdens de workshops leerden we zelf een intra-orale scan te maken, een kroon te ontwerpen en kregen we uitleg over de mogelijkheden van het frezen en 3D-printen van vaste en uitneembare voorzieningen.

Na de plenaire afsluiting door prof. Daniel Wismeijer, hebben wij nog genoten van een borrel en een bitterbal in de bar van het hotel en konden wij ons al glijdend en slippend over het wegdek naar huis begeven.

Al met al een leerzame dag met een goede balans tussen luisteren en doen, iets wat onder onze beroepsgroep toch het best blijkt te werken. Het is nu nog duidelijker dat het thema van de dag geen toekomstmuziek is, maar iets wat op dit moment gebeurt en waar wij onmiddellijk mee aan de slag moeten.

Studenten Individuele Profilering Restauratieve Tandheelkunde Groningen,
Julia Schuitemaker, Kayleigh Hesse, Rens Antonissen en Montyn Stoffels