Nieuws

Congres ‘Kauwen op bruxisme’, een terugblik

19 januari 2016
Congres ‘Kauwen op bruxisme’, een terugblik

Op 11 december vond in Ermelo in De Heerlijckheijd het NVGPT congres 'Kauwen op bruxisme' plaats. Hier spraken enkele bekende namen over de grote vijand van iedere tandarts, namelijk bruxisme.

Op 11 december vond in Ermelo in De Heerlijckheijd het NVGPT congres 'Kauwen op bruxisme' plaats. Hier spraken enkele bekende namen over de grote vijand van iedere tandarts, namelijk bruxisme.

De sprekers van het congres zijn allen verbonden aan tandheelkundige onderwijsinstellingen gelegen in Nederland, België en Italië. De belangrijkste vragen met betrekking tot de diagnostiek, prevalentie en behandeling zijn vanuit een wetenschappelijk perspectief aan bod gekomen. Tenslotte zijn de klinische overwegingen gelukkig voldoende aan bod gekomen.

Als eerste sprak prof. dr. Lobbezoo over verschillende diagnostische middelen om bruxisme vast te stellen. Vervolgens sprak onderzoeker dr. Manfredini, gepromoveerd in Amsterdam op het onderwerp bruxisme. Hij concludeerde dat er nog weinig wetenschappelijk evidence is voor knarsen bij kinderen. Na de koffiepauze waarin de gelegenheid bestond om de interessante stands van verschillende vertegenwoordigers te bezoeken, sprak de Vlaamse professor Jacobs van de Katholieke Universiteit Leuven. Zij gaf een interessante presentatie over signalen van bruxisme die men kan waarnemen op röntgenfoto’s. Haar belangrijkste waarneming bestond uit densificaties in zowel pulpa als corticaal bot bij extreme bruxisten. Een zeer toepasbare presentatie voor zowel de algemene practicus als de gedifferentieerd tandarts!

Rondom het middaguur vond de uitstekend verzorgde lunch plaats, waar iedereen erg van heeft genoten. Om de after-lunch-dip te voorkomen werden de publicatie- en Schuiringaprijs toegekend aan respectievelijk dhr. Vos, kaakchirurg in opleiding en dr. Korfage. Dhr. Schepke, tandarts aan het CTM, UMCG gaf een korte uiteenzetting over zijn onderzoek naar het falen van zirconiumoxide, wat deels gefinancierd wordt met eensubsidie van de NVGPT. Tenslotte sprak prof. De Laat over de huidige kennis over de etiologie van bruxisme.

Na wat cafeïne en wat lekkers sprak dr. Aarab over slaapbruxisme in relatie tot andere slaapstoornisen. Dr. Manfredini sloot af met een mooie presentatie over het (al dan niet) behandelen van bruxisme.

Tenslotte werd de dag afgesloten in het souterain van De Heerlijckheid met een gezellige borrel, waarna we kondern terugkijken op een zeer geslaagde dag!

Studenten Groningen (Frederique van der Werff en Laura Voogt)