Activiteiten

Splintercursus op 1 november 2018 met Derk Jan Jager

Splintercursus op 1 november 2018 met Derk Jan Jager

Speeksel, de droge mond en (onverklaarbare) gebitsslijtage
Derk Jan Jager zal in deze presentatie ingegaan op de rol die speeksel heeft in het beschermen van de dentitie tegen bijvoorbeeld slijtage, tanderosie en cariës. Daarnaast worden meerdere casus besproken waarbij de nadruk zal liggen op de 'onverklaarbare' gebitsproblematiek en hoe toch de etiologie van de problematiek achterhaald zou kunnen worden. Bijvoorbeeld de patiënt die aangeeft geen overmatig zuur dieet te hebben maar toch een door tanderosie aangetaste dentitie heeft.
Tevens zullen behandelstrategieën worden besproken voor patiënten waarbij preventie en natuurlijke afweer niet afdoende bleken te zijn en op welke wijze u de optimale omgeving kan creëren voor het gebit en de restauraties. De effectiviteit en het werkingsmechanisme van verschillende nieuwe beschermende en hydraterende producten zal worden besproken. Ook de overweging wel of niet restaureren en het succes van restauratiematerialen, aangebracht op geërodeerd tandmateriaal wordt besproken.
Aangezien de spreker een liefhebber is van speeksel en geïnteresseerd is in het oplossen van droge mondproblematiek zal er ook worden besproken hoe u achterhaalt of uw patiënt last heeft van een hyposalivatie/xerostomie en hoe u eenvoudig zelf een speekselonderzoek in de praktijk uitvoert.

CV Derk Jan Jager
In 2005 de studie tandheelkunde in Groningen afgerond. Vanaf 2006 traineeprogramma’s gebitsslijtage, implantologie, endodontologie, en prothetiek gevolgd binnen het UMC Groningen en daar in 2012 gepromoveerd. In 2014 de opleiding tandarts-prosthodontist/restauratief tandarts van het UMC Groningen en het Royal College of Surgeons Edinburgh (Mpros RCSed) afgerond onder supervisie van prof. Marco Cune. Vervolgens de opleiding Maxillofaciale Prothetiek afgerond in 2016 bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam.
2005-2012 UMC Groningen en Centrum Bijzondere Tandheelkunde Martiniziekenhuis in Groningen, 2012-heden: assistent professor bij afdeling MKA-chirurgie VU Medisch Centrum Amsterdam en tandarts-MFP bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam. Hier verzorgt hij ook het 'Speekselspreekuur' waar patiënten met uiteenlopende speeksel gerelateerde klachten gezien worden. Verder is hij supervisor bij de Master-na-Master prothetisch/restauratieve tandheelkunde van de KU/UZ Leuven (België). Zijn huidig onderzoek richt zich op het succes van tandimplantaten en verlichting van de droge mondklachten bij patiënten met het syndroom van Sjögren, Value Based Healthcare in de tandheelkunde en de preventie van mond/keelkanker ten gevolge van het humaan papillomavirus. Bestuurslid van de NVGPT.

Leerdoelen
- hoe een droge mond patiënt te herkennen.
- hoe zelf een speekselonderzoek uit te voeren
- hoe een droge mond patiënt tandheelkundig te behandelen
- hoe u de optimale omgeving kan creëren voor het gebit en de restauraties
- welke invloed tanderosie heeft op het succes van restauratieve behandelingen.

Programma
. 19.00 uur: Ontvangst met koffie, thee en broodjes
. 19.30 - 21.30 uur: Behandeling thema
. 21.30 uur: Borrel.

Praktische informatie
Door de bereidwillige medewerking van het UMC Utrecht kunnen we u ontvangen op donderdagavond 1 november 2018 om 19.00 uur in in het Auditorium/Kindertheater (B0.053.0) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Lundlaan 6, 3584 AE Utrecht, 088-7555555.
De cursus is voor leden van de NVGPT geheel gratis. Niet-leden betalen 100 euro.
Bij deelname zonder voorafgaande aanmelding geldt een (meer)prijs van 50 euro.
Er zijn vijftig plaatsen. Toewijzing van plaatsen vindt plaats op volgorde van aanmelding.
NB. Het is van groot belang dat u zich aanmeldt voor de cursus en niet onaangekondigd komt. Mocht de cursus, om welke reden dan ook geen doorgang vinden, dan worden alleen degenen die zich daarvoor hebben aangemeld op de hoogte gesteld.

Algemene voorwaarden en privacy policy
Door aanmelding bij deze activiteit verklaart u zich akkoord met onze algemene voorwaarden en onze privacy policy. Deze vindt u onder downloads op deze website.

Van 01 november 2018 tot 01 november 2018

Aanmelden